Myyntityössä joutuu luonnollisesti kohtaamaan tilanteita, joissa potentiaalisella asiakkaalla ei alun perin ole tarvetta tarjoamallemme tuotteelle tai palvelulle. Tämä on täysin ymmärrettävä ja jopa normaalikin tilanne. Mutta vaikka jollain yrityksellä ei sillä hetkellä ole tarvetta keskustella työhyvinvoinnin palveluista, voisiko silti esim 30 min tapaamisesta olla jotain hyötyä yritykselle? Koitin itse miettiä aihetta yrityksen näkökulmasta muutaman eri skenaarion kautta.
1. Yrityksellä voi olla tilanne, että tällä hetkellä ei vain yksinkertaisesti ole varaa maksaa ulkopuoliselle toimijalle mistään palveluista. Täysin ymmärrettävä ja mahdollinen tilanne varsinkin tällä hetkellä, kun kotimaisessa taloudessa ei mene kovin lujaa, eikä rahaa välttämättä ole laittaa ydintoimintojen ulkopuolelle. Ajattelisin itse, että 30 min tapaamisesta ja myyjän kanssa sparrailusta voi saada jotain ajatuksia siitä, miten henkilöstöä voisi kehittää sisäisesti ilman ulkopuolista apua tai voi saada kipinän opiskella asiaa esim kirjoista.
2. Jos yrityksellä on jo projekti jonkin toisen toimijan kanssa, olisiko kuitenkin hyvä perehtyä myös muiden toimijoiden palveluihin ihan vaikka vertailumielessä? Tilanne voi hyvinkin olla sellainen, että toisen toimijan palvelut tai lähestymiskulma aiheeseen voisi olla yritykselle sopivampi kuin parhaillaan käynnissä oleva. (En tietenkään tarkoita, että projektia kannattaisi alkaa keskeyttämään tai kumppania vaihtamaan kesken projektin, vaan mahdollista jatkoa pohtiessa voi olla hyvä, jos on jo valmiiksi tiedossa muita mahdollisia kumppaneita) Toisaalta keskustelu muiden toimijoiden kanssa voi vahvistaa sitä, että yritys tekee hommia juuri oikean kumppanin kanssa. Yrityksen tarpeet voivat myös muuttua ja silloin on hyvä, jos on jo tiedossa toimijoita, joilta kysyä tarjousta uuteen tarpeeseen.
3. Yrityksissä ei aina välttämättä tunnisteta omia kehittymisen kohtia. Lisäksi voi olla, että joissain yrityksissä ei ole tietoa työhyvinvoinnin ja työyhteisön kehittämisen palveluista eikä täten osata ajatella, että näille voisi olla mitään tarvetta. Tällaisissa tapauksissa olemme mielellämme jakamassa tietoa ja osaamistamme sekä mahdollisesti myös hoksauttamassa yritysten päättäjiä asioista, joihin kannattaisi kiinnittää huomiota.
4. Joskus voi olla myös tilanne, että yrityksessä ei ole mitään työhyvinvointiin, henkilöstöön tai johtamiseen liittyvää ongelmaa, joka vaatisi korjausta. Hyvä jos näin on ja tämä on varmasti totta monen yrityksen kohdalla. Vanha viisaus kuitenkin on, että on paljon tehokkaampaa ennaltaehkäistä ongelmia kuin korjata niitä sitten kun jokin on jo pielessä. Ei siis kannata ainoastaan istua käsien päällä ongelmia odotellen vaan on viisasta miettiä, millä keinoin ongelmien syntyä voisi ennaltaehkäistä ja toisaalta kehittää niitä jo toimivia osa-alueita ja saada niistä entistä enemmän hyötyä.
Yrityksessä voi myös kyteä esimerkiksi henkilöstössä ongelma, joka voi olla hyvänkin ihmisten johtajan todella vaikea havaita ilman esimerkiksi perusteellista työntekijäkokemuskartoitusta.
Henkilöstön- ja esihenkilötyön kehittäminen sekä työhyvinvointi ovat aiheita, joista ainakin itse juttelen erittäin mielelläni melkeinpä kenen kanssa tahansa. Oletan, ja jopa toivon, että yritysten päättäjät kokevat tähän aiheeseen myös vähintään keskisuurta mielenkiintoa. Miksipä ei siis juteltaisi molempia kiinnostavasta asiasta ja vieläpä opittaisi siitä jotain uutta? Vaikka tapaaminen ei kauppaan johtaisikaan, mutta olen saanut käydä mielenkiintoisen keskustelun hyvän tyypin kanssa kiinnostavasta aiheesta, olenko silloin hävinnyt jotain tämän 30 min aikana? Tuskin. Ennemminkin väitän olevani tällaisessa tilanteessa saamapuolella.
Lisäksi uskon, että jos myös toinen osapuoli on kokenut keskustelun antoisaksi, tulemme tekemään kauppaa vielä joskus myöhemmin 😉
Kirjoittaja
Jani Mällinen – Myynnin vastaava
044 502 0911 I jani.mallinen@mysteps.fi